-->

  прва страница      за нас          редакција       претплата      маркетинг       контакт  

5.11.2011  
 Архива
 2009
 2008
 2007
 2006
 2005
На Тетовскиот универзитет дипломирале и без средно!
Нуман Салаи, од секторот за информирање при Министерството за образование и наука, вели дека за секоја странска диплома МОН бара дополнително верификување од соодветниот универзитет. Во повеќето случаи, вели то��, одговорот од универзитетот стигнува во рамките на одредениот рок од 30 дена. Ако одговорот е позитивен, МОН ја нострификува дипломата, ако е негативен, ја доставува до МВР.
Во Бугарија дипломи се продаваат на кило
За два месеца новинарското истражување, бугарскиот весник „Политика” откри повеќе од десет канали за производство и дистрибуција на фалсификувани дипломи за средно и за високо образование. Материјалите и се дадени на Националната служба за борба со организираниот криминал, која веќе работи на нив. За разлика од антимафијашите, во Министерството за образование и наука не покажаа никаков интерес за истражувањето на „Политика”, бидејќи било време на одмори.
Фалсификаторите се кријат зад консултантски фирми
Со современа компјутерска техника се скенира вистинската диплома и со ист фонд се заменува името на човекот. Се впишува друга комисија, најчесто од непостојни имиња, која донела решение за степенот на звањето, се става лажен број. Тоа е до таков степен професионално направено, што странците (најголем е германскиот пазар) си купуваат таква диплома и на таа основа претендираат да добијат професорско звање
Албански дипломи се добиваат за неколку часа
Во Албанија сите можат да дипломираат дури и за неколку часа. Одненадеж можеш да се појавиш со диплома за политички науки, економија, право, инженерство, во некоја од гранките што ти треба, природни науки или филологија, па дури и медицина. Тоа е како еден пазар на црно, каде што е доволно да го пронајдеш вистинскиот човек и ќе ја добиеш стоката што ја бараш. Има стотици вакви дипломирани Албанци на целиот Балкан, во институциите или во приватните фирми, на тие места за кои овие лица пројавиле интересирање. Таму каде што се појавуваат тие се претставуваат со дипломи, кои носат печати и потписи на Универзитетот од Тирана или на други универзитети од Албанија. И тие работат на тие места што ги посакуваат, аплицираат дури и во државни институции како во администрацијата или во полицијата.
Фалсификати во Тирана увезени од Тетово
Ректорот на универзитетот во Т��рана во повеќе пригоди го кренал гласот за фалсификуваните дипломи, а една од силните референтни точки бил Универзитетот во Тетово. На прашањето зошто ректорот Шезаи Рокај вели дека „многу типични случаи доаѓаат од меѓуинституционалните трансфери“. Се чини дека оваа точка го вознемирува најмногу.
Муфтија со фалсификувана диплома
Во мај 2005 година се откри флагрантен случај за фалсификувана диплома на секретарот на Исламската заедница во Албанија.
Косовска хиперпродукција на доктори и на магистри
Косово не е толку атрактивна земја за да се фалсификуваат дипломи, затоа што се уште нема конечен статус и дипломите од универзитетите на оваа земја не се валидни во Македонија, или во другите земји во регионот.
СКООП - регионална структура за поддршка и мрежа за истражувачко новинарство
Новинарски истражувања
Нелегално оружје
Во Брест се бранат од волци со пиштоли без дозволи
Автоматските пушки останаа во Арачиново
Во Шипковица пиштолите ги продаваат за леб
Во тетовско Вешала нема свадба без истрели
Само цврста политичка волја ќе ги разоружи граѓаните
Лажни дипломи
На Тетовскиот универзитет дипломирале и без средно!
Во Бугарија дипломи се продаваат на кило
Фалсификаторите се кријат зад консултантски фирми
Албански дипломи се добиваат за неколку часа
Фалсификати во Тирана увезени од Тетово
Муфтија со фалсификувана диплома
Косовска хиперпродукција на доктори и на магистри
Злоупотреба на проекти
Донаторите кројат црна листа на општини кои лошо менаџирале проекти
Десетици милиони евра во неповрат поради неуспешни проекти
Пропаѓа инвестицијата од 80 илјади евра за модерното училиште во Лакавица
Донации над 2,5 милиони евра не им донесоа на босилчани чиста вода за пиење
Уземчани пијат сомнителна вода, а немаат пари да се приклучат на новиот водовод

   
© 2005 Press Online. Сите права задржани.